Her stilles et stillads op

07 February 2023
Anders Hansen

Stilladser er en midlertidig platform, der bruges til at give støtte og adgang til byggearbejdere, reparationshold og andre fagfolk, der skal udføre opgaver i stor højde. Anvendelsesområdet spænder fra det ydre af bygninger og skibe til det indre af tunneller, broer og offshore-strukturer. Afhængigt af den type arbejde, der udføres, skal stilladser opstilles forskellige steder:

1. Udvendigt – Det er her, stilladser er mest almindeligt forekommende. De kan bruges til at hjælpe folk, der arbejder i højden på bygninger samt på skibe og andre høje konstruktioner. For at stormsikre et opstillet stillads udendørs skal det fastgøres med remme omkring pæle eller søjler for at opnå ekstra stabilitet.

2. Indvendige rum – Stilladser kan også bruges i lukkede rum som tunneller og broer, hvor det er særlig vigtigt at sikre, at stilladset er stabilt og sikkert. Det er muligt at stormsikre et opstillet stillads på disse steder ved at bruge afstivere eller vægbindere som ekstra støtte.

rullestillads

3. Offshore – Stilladser anvendes ofte under mere udfordrende forhold offshore, f.eks. til vedligeholdelse af boreplatforme eller andre marine strukturer. Der skal tages nøje hensyn til vejrforholdene, når der opstilles et stillads offshore, og der skal træffes yderligere sikkerhedsforanstaltninger for at sikre, at det er forsvarligt fastgjort; dette kan omfatte anvendelse af fastgørelseselementer, der kan modstå korrosion fra saltvand.

Hvor stilladset er, når det ikke er i brug

Når stilladserne ikke er i brug, skal de altid opbevares sikkert væk fra offentlig adgang i et område, der er sikret med låger eller andre sikkerhedsforanstaltninger. Det er vigtigt, at alle stilladskomponenter opbevares sikkert og hensigtsmæssigt; f.eks. skal stiger altid placeres på jorden og aldrig støttes op mod en væg eller lænes op ad en konstruktion. Desuden skal alt sikkerhedsudstyr som f.eks. rækværk også opbevares sikkert for at sikre, at det ikke udgør en fare.

Ved at tage disse skridt ved opsætning og opbevaring af stilladser kan man sikre en sikker brug af dette vigtige byggeværktøj. Ved at vide, hvor det skal placeres, og hvordan man stormsikrer et opstillet stillads, kan man være med til at beskytte arbejdstagerne mod potentielle skader og i sidste ende skabe et mere sikkert arbejdsmiljø.

Søger du et stillads? Så kig ikke længere end hertil: https://www.specialfabrikken.dk/stilladser/rullestillads/.

More articles